Exista multe tipuri diferite de nisip de sablare utilizate pentru aplicatiile de sablare, iar utilizarea lor variaza in intregime in functie de lucrarea efectuata si de materialul care este sablat. Cel mai frecvent utilizat tip de nisip pentru sablare este nisipul de siliciu alb.

Nisipul de siliciu este folosit in primul rand nu doar din cauza faptului ca este de buna calitate si durabilitate, dar este, de obicei, ieftin si usor de gasit. Alaturi de aceste avantaje, nisipul de siliciu poate fi, de asemenea, reutilizat intr-o anumita masura, spre deosebire de alte materiale. Ingredientul principal din nisipul de silice este cuartul, un cristal durabil care permite sablarea eficienta.

Nisip pentru realizarea unei sablari abrazive de foarte buna calitate

Aproape orice tip de nisip sablare poate fi folosit pentru sablare. Nisipul, cu toate acestea, poate consta din alte materiale in afara silicei, ceea ce poate face anumite tipuri de nisip exclusiv pentru anumite materiale. Nisipurile gasite in regiunile tropicale sau de-a lungul liniei de coasta sunt in general compuse din calcar. Se gaseste si nisip format din gips si obsidian. O regula generala pentru sablare cu nisip este cu cat culoarea este mai inchisa, cu atat nisipul este mai dur si mai eficient.

Nisipul de sablare este evaluat dupa grosimea sa, care este masurata in dimensiunea particulelor si denumita nisip. Finisajul rezultat dupa sablare este determinat de granulatie, cu granulatie mai fina lasand finisaje mai netede si granulatie mai grosiera lasand finisaje aspre. Alti factori, in afara de dimensiunea particulelor, afecteaza procesele de sablare si taiere, cum ar fi forma nisipului.

Pentru ce este folosita sablarea cu nisip?

Sablarea cu nisip este folosita in multe profesii, cum ar fi constructiile si lucrarile de caroserie auto. Scopul sablarii depinde de tipul de proiect. Poate fi folosit pentru a indeparta vopseaua existenta si rugina de pe caroseria unui vehicul inainte de vopsire sau pentru a indeparta vopseaua de pe diferite accesorii sau produse mici. Poate fi folosit chiar si pentru a indeparta depunerile din otel. De asemenea, este folosit pentru curatarea trotuarelor si drumurilor. Unii oameni folosesc sablarea cu nisip fin pentru a crea arta prin gravarea sticlei. Oricum, sablarea este unul dintre cele mai timpurii elemente de pregatire in orice proces de vopsire. Se poate folosi si pentru indepartarea murdariei de pe diferite piese.

Pregatirea este, fara indoiala, cea mai importanta parte a unei piese. Este fundatia si, fara acest inceput solid, este mai probabil ca indepartarea coroziunii sau a murdariei sa aiba probleme. Sablarea adecvata poate evita acest lucru prin crearea texturii potrivite care asigura ca vopseaua si alte medii vor adera la suprafata.

Sablarea va ajuta sa va asigurati ca suprafata unei piese este, de asemenea, curata, astfel incat nici o particula de praf sa nu creeze o suprafata neuniforma sau probleme de aderenta. Indeparteaza vopseaua, rugina, praful si murdaria inainte ca restul procesului sa inceapa. Omiterea acestui pas inseamna ca noua acoperire se poate desprinde mai usor, ceea ce inseamna ca tot procesul de sablare va trebui refacut.