Optimizarea si eficientizarea proceselor devin tot mai importante in mediul industrial. Tocmai de aceea apar din ce in ce mai multe produse gandite pentru economie de timp sau de efort. Printre acestea se numara si filtrele magnetice (barele magnetice), care ajuta la separarea elementelor feroase de alte elemente.
Ce este un filtru magnetic?
Un filtru magnetic este, in esenta, o bara magnetica, ce variaza in diametru si in lungime. Suprafata cilindrica este cea activa magnetic, unde polii magnetici sunt dispusi in maniera alternanta pe toata lungimea (N, S, N, S, etc.). Astfel, aceasta bara are capacitatea de a „agata” elementele metalice nedorite dintr-un flux de material si de a -l curata.
Bara magnetica este protejata de o carcasa din otel rezistent la acid, conform standardelor alimentare si industriale. Acest lucru ii confera o durabilitate pe termen lung. In ceea ce priveste componentele interne, sunt formate din magneti neodim (NdFeB). Acesti magneti ii dau viata, practic, barei magnetice.
Unde pot fi folosite filtrele magnetice?
Utilizarea filtrelor magnetice nu se limiteaza la un singur domeniu. Le regasim in industria alimentara, la procesarea de plastic, in manipularea materiilor prime, resurse minerale si chiar la reciclare. Acestea sunt montate, in general, deasupra benzilor transportoare pentru a intercepta elementele feromagnetice nedorite.
Utilizarea filtrelor magnetice reduce riscul contaminarii cu metale feromagnetice si creste, implicit, eficienta liniilor de productie. Sunt esentiale in locurile unde puritatea materialelor este cruciala. Datorita acestor filtre, costurile de intretinere si riscul de defectiuni ale echipamentelor sunt reduse considerabil.
Avantajele folosirii filtrelor magnetice sunt foarte mari, deoarece eliminarea contaminantilor poate sa previna respingerea unor loturi, poate sa micsoreze timpul de nefunctionare a utilajelor si poate sa scada foarte mult costurile generate de elemente care contamineaza productia.
Filtrele magnetice sunt, de asemenea, folosite in centralele termice sau diverse dispozitive care functioneaza cu apa si pot fi afectate de calcar. Acestea atrag inclusiv mineralele si pot prelungi durata de viata a aparaturii.
Procedura de curatare a filtrului, foarte simpla si rapida
Una dintre cele mai importante caracteristici ale unui filtru magnetic este usurinta cu care poate fi curatat dupa ce si-a facut treaba. Elementele feromagnetice capturate pot fi indepartate cu usurinta prin deplasarea lor spre capetele barei. Aici, forta magnetica este mai redusa, facilitand astfel procesul de curatare.
Filtrele magnetice sunt esentiale in optimizarea si eficientizarea unei game variate de procese industriale, precum si in mentinerea anumitor aparate in perfecta stare de functionare. Fara a fi costisitoare, acestea elimina contaminanti metalici cu usurinta si eficienta, contribuind la micsorarea costurilor.
Daca te incanta ideea unor filtre magnetice performante, le poti gasi pe site-uri precum Hobber.ro, destinate exclusiv comercializarii de produse magnetice. Poti alege intre mai multe dimensiuni (lungimi si diametre), in asa fel incat eficienta sa fie mare.
Partea buna este ca pretul unui astfel de filtru este destul de mic, in ciuda eficientei sale foarte mari si a numeroaselor beneficii pe care le ofera.