Grupul Banca Comercială Română, prin BCR, BCR Social Finance și Fundația Erste, pune la dispoziția sectorului non-profit din România finanțări în sumă totalăde 730.000 de euro, cu dobândă zero în 2020, pentru a-l ajuta să depășească actuala situație de criză generată de pandemia provocată de noul coronavirus.

Dobânda este subvenționată 100% de Fundația Erste pentru utilizările din credit efectuate până la 31 decembrie 2020. Finanțările sunt acordate în lei și pot avea ca destinație acoperirea capitalului de lucru sau implementarea proiectelor europene cu fonduri nerambursabile. Creditele se acordă pe o perioadă de 12-18 luni, în cazul capitalului de lucru, sau 3 luni după data încasării grantului sau subvenției, în cazul prefinanțărilor europene sau granturilor de diverse tipuri.

“Sectorul non-profit a fost unul dintre cele maidinamice segmente ale societății românești în toată această perioadă marcată de pandemie, din martie până în prezent. ONG-urile au strâns fonduri, măști, echipamente, alimente pentru oamenii din prima linie. S-au implicat în educație, tehnologie, au contribuit la menținerea României în stare funcțională, în ciuda provocărilor. Și au făcut-o bine, însă, în ciuda campaniilor de strângeri de fonduri, în care cele mai vizibile și notorii asociații reușesc să se auto-finanțeze, restul de ONG-uri se confruntă în multe cazuri cu un deficit de lichiditate ce le poate afecta funcționarea. De aceea, noi credem că mobilizarea unor astfel de finanțări, așa cum sunt cele pe care le oferim prin acest program, poate veni în mod real în sprijinul acestor organizații”, spune Ștefan Buciuc, CEO BCR Social Finance.

Fondurile puse la dispoziție prin acest programsunt limitateși vor fi alocate, în funcție de solicitări, până la data de 31 iulie 2020.Creditele vor fi acordate organizatiilor non-profit care pot face dovada înregistrării la Registrul Asociațiilor și Fundațiilor și care pot dovedi existența impactului social creat în societate. Celelalte condiții de eligibilitate pentru acordarea liniilor de finanțare sunt următoarele:

  • Existența a minimum trei exerciții financiare încheiatepentru BCR și a cel puțin două exerciții financiare în cazul BCR Social Finance –condiție obligatorie
  • Dimensionarea clarăa nevoii de finanțare și sursele de rambursare ale creditului–condiție obligatorie
  • Neînregistrarea în ultimul an sau la ultima balanțăa unui capital propriu negativ–condiție non-eliminatorie (în cazul BCR Social Finance)
  • Neînregistrarea unor pierderi nete în ultimii 2 ani financiari consecutivi–condiție non-eliminatorie (în cazul BCR Social Finance)

Dobânda va fi subvenționată de Fundația Erste pe tot parcursul anului 2020, urmând ca,din 2021,aceasta să fie achitată de către client. În cazul BCR, aceasta înseamnă o dobândă variabilă formată dintr-o marjă fixă de 2%-3.5% +ROBOR 6M, cu un comision de acordare cuprins între 0%-0.2% și unul de analiză între 0 și 500 lei, în timp ce la BCR Social Finance e vorba de o dobândă fixă de 6%, cu un comision de acordare fix de 0.2% și unul de administrare de 3,6% anual.

Detalii pot fi obținute la adresele de mail FinantariONG@bcr.ro(BCR) sau info@bcr-socialfinance.ro(BCR Social Finance).

Sursa: https://www.bucurestibusiness.ro/finantari-cu-dobanda-zero-in-2020-pentru-ong-uri/