O soluție eficientă de hidroizolare asigură rezistența structurii unei clădiri, împiedicând infiltrațiile de apă. Metodele de hidroizolare  ecologice și de înaltă performanță sunt esențiale pentru aplicații pe mai multe niveluri într-o clădire. Printre tipurile hidroizolatii ale clădirilor, cele efectuate la nivelul acoperișului și al terasei sunt poate cele mai importante, fiind considerate o prioritate, deoarece acoperișul este întotdeauna expus condițiilor climatice dure și schimbărilor meteo.

De asemenea, vorbind despre hidroizolatii terase, acestea sunt extrem de dificile, mai ales dacă terasele sunt drepte, deoarece apa nu se poate scurge rapid și se va strânge deasupra suprafeței, ducând la infiltrații.

O gamă largă de produse, de diferite calități,  sunt disponibile pe piață, de la cele de bază la materiale premium și avansate. Fiecare dintre ele răspund unor  cerințe specifice.

Pe lângă protecția împotriva apei, trebuie luat în considerare gestionarea confortului termic al locatarilor și reducerea consumului de energie.

Construirea clădirilor eficiente din punct de vedere energetic va prezenta o contribuție semnificativă la protejarea mediului. Asigură reducerea facturilor de energie electrică, contribuind la economisirea combustibililor fosili. Niveluri ridicate de confort sunt obținute prin utilizarea eficientă a soarelui, a ventilației și a altor metode moderne de construcție.

Hidroizolarea și izolația termică a acoperișului

Un sistem de acoperiș performant este realizat prin combinarea hidroizolației cu izolația termică. Include o membrană hidroizolantă extrem de impermeabilă și robustă – care protejează de condițiile climatice extreme, variațiile neregulate de temperatură, ploaie – și materialul de izolare termică adecvat.

În general, materialele izolante, cum ar fi spumă poliuretanică, polistiren extrudat XPS  sau plăcile izolante EPS, se aplică cu o grosime controlată (așa cum recomandă consultanții) pe suprafața bine pregătită și curățată a clădirii, urmate de o membrană hidroizolantă aplicată lichid (de exemplu, una poliuretanică sau o membrană din poliuree hibridă aplicată prin pulverizare, ori membrană sau folie TPO de tip membrană cu sau fără șapă de protecție).

Soluții de acoperiș vegetal

Sistemele de acoperiș tip grădină, cu igazon, plante verzi, legume etc., sunt soluțiile specializate concepute pentru susținerea grădinăritului și nu numai. Acoperișurile verzi sau vegetale oferă o varietate de beneficii într-un context urban, începând cu oferirea unui aspect impresionant.

Plantele și solul protejează membrana acoperișului de a fi expusă razelor ultraviolete dăunătoare, condițiilor climatice extreme și daunelor fizice, crescând astfel rezistența și durata de viață a acoperișului și a materialelor din care a fost acesta construit. Acoperișurile verzi contribuie la scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, conferind umbră directă acoperișului, evapotranspirație (suma dintre evaporarea și transpirația plantelor, proces care mută apa înapoi în atmosferă) și valori îmbunătățite ale izolației.

●     Un sistem obișnuit de acoperiș verde include următoarele:

– Membrană rezistentă la apă

– „Barieră” de rădăcină

– Stratul de drenaj

– Material geosintetic

– Medii de cultivare sau pământ (50-100mm adâncime)

– Stratul de vegetație (specii alpine și de plante rezistente, cu creștere redusă)

Componentele acționează împreună pentru a oferi un mediu adecvat care susține creșterea plantelor, fără a compromite funcția de hidroizolare a acoperișului.

Concluzie

Progresele în tehnologia construcțiilor au dus la o tendință în creștere pentru construcțiile de înaltă clasă. Este vorba despre metode moderne pentru creșterea rezistenței și a opțiunilor de economisire a energiei. Cererea de sisteme de hidroizolație și izolație de înaltă performanță a crescut exponențial. Soluțiile de acoperiș vegetal și de acoperiș pe care locatarii se pot răcori sunt noile tendințe în orașele mari, oferind beneficii imense proprietarilor de clădiri și un nivel mai bun de confort pentru locatari.