Sapte lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a izola termic o casa

Te-ai intrebat ce rol are izolatia termica a unei locuinte? Fie ca vorbim de pereti, tavan, pod sau mansarda, termoizolatia este una dintre cheile necesare pentru obtinerea unui case sanatoase. Pe langa obtinerea unor costuri mai mici la facturile de energie, o locuinta sanatoasa va fi luminoasa, bine-izolata, va pastra linistea si va tine la distanta poluantii. Ocupantii casei vor obtine asadar o multime de beneficii si nu vor fi predispusi la astm, alergii si tulburari de somn (pericolul locuintelor slab ventilate, cu putina lumina naturala). Acest lucru ar trebui sa ne ingrijoreze mai ales in contextul in care, conform unui studiu initiat de VELUX, unul din sase europeni traieste intr-o casa nesanatoasa.

1. Pune pret pe viitorul tau si al familiei

Este foarte posibil ca vechiile case sa fi fost construite fara ca rezistenta si durabilitatea sa fie luate in calcul. Putina lume stie, insa aceste proprietati sunt doua trasaturi ale materialelor naturale. Asadar, inainte de a te decide asupra unor materiale pentru termoizolatie, tine cont de acest criteriu. Apoi, fara indoiala, vei obtine o casa care sa reziste cu brio provocarilor mediului inconjurator!

2. Bunastarea nu inseamna doar caldura …iarna

Cand vorbim de confortul nostru si al celor din jur, trebuie sa nu uitam – izolatiile cu materialele naturale contribuie la obtinerea unui climat mai sanatos, mai prietenos. Acest lucru se aplica si vara, cand apreciem racoarea dintr-o casa, fara a fi deranjati de aerul conditionat.

3. Specialistii recomanda folosirea materialelor naturale. Motivul?

Materialele naturale sunt adesea mai puternice și mai durabile în comparație cu alternativele lor “artificiale”.

Originile lor naturale înseamnă adesea că sunt bine adaptate condițiilor dure și, prin urmare, sunt mai puțin vulnerabile la daunele cauzate de mediul inconjurator si de fenomenele meteorologice obisnuite.

4. Protejeaza mediul inconjurator, pentru generatiile viitoare

Materialele naturale necesită adesea mai puțin carbon și mai putina energie pentru a fi fabricate, în comparație cu alternativele lor concepute in laboratoare. În plus, deoarece materialele naturale sunt durabile și continuă să fie produse în mod natural, impactul asupra mediului al utilizării acestor materiale este mic.

5. Se merita sa readuci la viata o casa veche? Ce beneficii poti sa obtii?

Reabilitarea și modernizarea sunt soluții rentabile pentru crearea unei case sănătoase, cu performanțe îmbunătățite, o calitate mai ridicată a aerului interior și o eficiență energetică sporită.

6. Alege un sistem de izolatie extern

O solutie de acest tip, realizata din celuloza, de exemplu, va contribui la obtinerea unei locuinte mai calde, cu o calitate mai ridicata a aerului interior, gratie eficientei termice a materialelor naturale si a proprietatii de a fi permeabile la vapori.

Afla cum sa obtii 35% economie la incalzire cu izolatiile naturale cu celuloza, aici!

7. Inlatura materialele toxice

Stim ca fibrele artificiale sau spuma poliuretanica elibereaza substante toxice care ne pot afecta grav sanatatea. Asadar, inainte de o izolare termica noua, trebuie sa le inlaturam din pod, mansarda etc. Apoi trebui sa scapam de mucegai, igrasie si umezeala, inlaturand sursele ce le produc si protejand corect peretii. Doar astfel vom elimina si impuritatile ce ajung in atmosfera interna a casei.

O casa sanatoasa va avea impact nu doar asupra oamenilor ci si asupra planetei. Reamenajarile si izolatiile termice pot sa ofere solutii eficiente ca si cost si energie, totul pentru a imbunatati performantele locuintele si a garanta un viitor sanatos, pentru noi toti!