Am descoperit manichiura dipping powder în mod întâmplător, fiind în căutarea unor noi tehnici de manichiură care să asigure rezistența pe unghie a produsului suficient de mult timp încât să nu ma duc săptămânal la salon ca sa beneficiez de o manichiură cu aspect impecabil. Nu credeam că poate exista așa ceva, pentru că nimeni nu mai dădea nicio șansă unghiilor mele, dar iată că există. Atunci când ai unghii dificile, produsele de tip semi sau gel nu stau pe unghii atât cât ar trebui. Mai mult decât atât, prin tehnicile clasice pe bază de gel, unghiile naturale se deteriorează în timp, un motiv în plus ca produsul aplicat să nu țină pe unghii.

Execuția acestui tip de manichiură durează mult mai puțin decât cea a manichiurii cu gel sau acril (despre manichiura cu acril am scris AICI). Aproximativ 1 oră, în cazul meu maxim 1.5 ore. În sfârșit nu mai trebuie să stau ore în șir la salon pentru manichiură!

Manichiura dipping powder are aspect natural, unghiile sunt subțiri, nu atât groase ca în cazul manichiurii cu gel. Manichiura dipping powder are aspect de semi, dar rezistență de gel și rezistă cel puțin 4 săptămâni pe unghii. Eu am ajuns la performanța de 4 săptămâni și am ajuns să îmi refac manichiura pentru că unghiile crescuseră prea mult, nu pentru că se dezlipise vreuna. Deci da, se poate.

Mai mult, de fiecare data produsul se dă jos în totalitate de pe unghie. Un alt avantaj al acestei tehnici. Un produs nou aplicat de fiecare dată pe unghie oferă o aderență mai bună decât în cazul întreținerii în cazul gelului sau acrilului în care produsul nu se dă jos de pe unghie, ci doar se completează la bază cu produs.

Un alt lucru care m-a încântat este că tehnica aceasta nu utilizează lumină UV. Știm foarte bine că aceasta afectează în timp pielea, crescând riscul de apariție a cancerului de piele.  Despre radiaţiile electromagnetice am povestit în altă postare, reprezintă unul dintre “subiectele” mele preferate.

În produsele existente pe piață pentru realizarea unghiilor tehnice există ingredientele toxice care determină slăbirea unghiei în timp (toluenul și formaldehida). Spre deosebire produsele acrilicele și lacurile de unghii tradiționale, produsele Dipping Powder nu conțin toluen și nici formaldehidă. Pe baza unor dovezi limitate la om și suficiente dovezi la animale, formaldehida este considerat un posibil cancerigen uman. Toluenul este o substanță chimică toxică din unele lacuri de unghii și din lipiciul de unghii acrilice, care cauzează probleme respiratorii, iritarea pielii, dureri de cap și amețeli. Expunerea prelungită și repetată la toluen poate induce, de asemenea, probleme de sănătate mai severe, inclusiv deteriorarea organelor interne, cum ar fi ficatul sau rinichii (a se vedea referințele științifice de la finalul articolului).

Produsul de încărcare a unghiilor din tehnica dipping powder este un poliester acrilic (de regulă polimetacrilatul de etil) care aderă la unghie atunci când este combinat cu un monomer în formă lichidă. În cantitățile foarte mici utilizate în saloanele de unghii profesionale, poliesterii acrilici nu sunt considerați nocivi pentru oameni. Cianoacrilatul de etil este agentul de legătură utilizat în combinație cu pulberea de scufundare care conține polimetacrilat de etil, peroxid de benzoil și dioxid de titan. Cianoacrilatul de etil este un adeziv puternic, biodegradabil, care polimerizează în contact cu peroxidul de benzoil. De asemenea, este utilizat în chirurgie ca agent hemostatic și este utilizat pe scară largă în ortopedie pentru închiderea plăgilor.  În timp ce vaporii de la cianoacrilat pot irita membranele sensibile ale ochilor, nasului și gâtului în cazul unor persoane, majoritatea riscurilor de iritație pot fi reduse prin utilizarea cianoacrilatului în zone bine ventilate.

Experții din Executivul de Sănătate și Securitate al Regatului Unit și Programul Național de Toxicologie al Statelor Unite au ajuns la concluzia că utilizarea cianoacrilatului este sigură.  În plus, în mai 2018, Brandul SNS a primit certificate europene complete de înregistrare și de conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1223/2009, pentru linia sa completă de pulberi de scufundare SNS, precum și pentru bazele și sigilantele SNS.  Atingerea conformității europene este dificil de realizat și reprezintă o etapă pozitivă semnificativă pentru siguranța produselor SNS pentru clientele din Europa și din întreaga lume.

Atunci când este aplicat corect, produsul SNS Dipping Powder oferă o manichiură rezistentă, durabilă, flexibilă, cu senzație naturală, nu necesită lumină UV, protejează unghia naturală și este sănătos pentru patul unghiilor. Conform datelor de la producător, pe lângă faptul că oferă un sistem care ajută la reducerea încărcăturii chimice și la deteriorarea unghiilor, bazele și sigilantele SNS Dipping Powder sunt îmbogățite cu nu mai puțin de 5 nutrienți și antioxidanți: vitaminele A, E, D3 și B5, plus săruri de calciu. Conform producătorului, sistemul de pulbere de scufundare SNS îmbunătățește activ sănătatea unghiilor.

Un alt avantaj este reprezentat de faptul că este relativ ușor de executat. Trebuie însă să ai dexteritate și să execuți cu atenție toți pașii. Părerile sunt împărțite: unele persoane spun ca această tehnică nu este destinată aplicării de către neprofesioniști acasă, ci doar la salon. Alții spun că tehnica este ușor de realizat de către cei care nu au niciun training în acest sens. Eu una am încercat și manichiura a ieșit foarte bine, cu mici imperfecțiuni. Menționez că nu sunt expert în manichiură, nu am avut vreun trining în acest sens, nu am făcut niciodată manichiură profesională, însă sunt un observator atent. Am reușit să execut toți pașii necesari realizării acestei manichiuri, care nu sunt deloc puțini la număr, dar și să achiziționez absolut tot instrumentarul necesar, fără să am pe cineva care să mă sfătuiască ce să iau și cum să fac.

Lecții Chimie Alice Piperea

Manichiura mea înainte (la 4 săptămâni după ultima aplicare dipping powder):

Manichiura mea după aplicarea dipping powder de către mine:

Pot însă să confirm, în calitate de beneficiar al acestei manichiuri timp de mai multe luni la rând, că toate avantajele acesteia sunt reale: tehnica nu este cronofagă, nu necesită lumină UV, rezistă pe unghii cel puțin 4 săptămâni, aspectul manichiurii este unul natural și se poate executa și acasă dacă ai kitul complet și voință.

De obicei nu scriu review-uri legate de produsele cosmetice, însă am decis să scriu acest articol pentru a informa cât mai multe femei despre această tehnică de manichiură cu atât de multe avantaje (mai ales cele legate de toxicitatea minimă a produselor), dar atât de puțin utilizată în saloanele din România. Nu cunosc motivul pentru care această tehnică nu este adoptată decât de puține saloane din România, însă știu clar că nu am de gând să mă mai întorc vreodată la gel sau la semi.

Ți-am prezentat chimia si avantajele manichiurii dipping powder, testate de mine. Sper ca pe viitor, cunoscând existența aceastei tehnici alternative mai puțin invazivă de manichiură, aceasta să fie adoptată de cât mai multe saloane de înfrumusețare, în detrimentul tehnicilor potențial carcinogene utilizate în prezent.

În final îţi doresc să rămâi sănătoasă…într-un “ambalaj” frumos!

Te-ar putea interesa și Rujul de buze, Cea mai frumoasă manichiură și Alungirea genelor cu bimatoprost.

Dacă vrei să rămâi la curent cu postările mele despre sănătate, frumusețe și farmacie abonează-te gratuit la site-ul meu și dă like paginii mele de Facebook: AICI.

Află mai multe despre mine AICI, AICI, AICI și AICI.

Te interesează domeniul Farma? Atunci alătură-te grupului de discuții  „Farmacisti, asistenti, studenti si viitori studenti la FARMACIE”, AICI.

Vrei să afli mai multe despre substanțele toxice și mecanismul lor de acțiune? Îți recomand cu drag cărțile mele de Toxicologie pe care le poți achiziționa direct de la mine sau de la Librăria Hamangiu  (de AICI)!

Te interesează CHIMIA? Atunci îți recomand cu drag cărțile mele de Analiză chimică (vezi AICI) pe care le poți achiziționa direct de la mine sau de la Librăria Hamangiu  (de AICI)!

Asociatia Succes

Te invit să devii student la Facultate de Farmacie a Universității Titu Maiorescu să înveți despre produsele cosmetice, ingredientele din produsele cosmetice și modalitatățile de preparare ale acestora de la cadrele noastre didactice specialiste în Tehnică Farmaceutică și Cosmetologie!

Referințe științifice:

ASTDR, Agency For Toxic Substances & Disease Registry, ASTDR-Toluene, February 2001

ASTDR, Agency For Toxic Substances & Disease Registry. ASTDRFORMALDEHYD.

ASTDR, Toxicologial Profile for Toluene, September 2000.

 CDC , Center For Disease Control and Prevention, CDC-Methyl Methacrylate.

CDC, Fourth National Report on Human Exposure to Environmental Chemicals, 2009.

Darling You Magazine: December 2017, Pages 117-118.

 EWG, Skin Deep Cosmetics Database.

Kang, Neurobehavioral performance in workers exposed to toluene, Environmental Toxicology and Pharmacology, vol. 19 (3), pp. 645-50, May 2005.

Berenguer, Behavioral and neurochemical effects induced by subchronic exposure to 40 ppm toluene in rats, Pharmacology, biochemistry and behavior, vol. 74 (4), pp. 997-1003, Mar 2003.

SD, Science Direct-Cyanoacrylate, Available online 5.30.2018.

Articol scris de Lector univ. Dr. Farmacist Primar Alice Piperea

Despre Alice poți afla mai multe AICI.
Cu Alice poți intra în contact pe Facebook și poți lua legatura cu ea dacă ai nevoie de lecții de pregătire la chimie pentru BAC sau pentru admitere la facultate.
Dacă articolele ei ți se par interesante, te poți abona gratuit la 
website-ul ei și vei primi toate aceste articole, imediat după publicare, în căsuța de e-mail.