Indiferent cât de mulți copii ar avea o familie, primii pași ai fiecăruia dintre ei va fi un moment marcant în istoria acesteia. Să îți vezi copilul mergând de unul singur e momentul când realizezi că acesta este primul moment independent din viața sa, iar bucuria aceasta e nemărginită. Din acest motiv, este foarte important să alegi cu grijă premergătorul pe care vrei să i-l oferi, pentru că acesta va juca un rol important în dezvoltarea sistemului locomotor și a modului de a păși a bebelușului tău. Din acest motiv, astăzi vom vorbi despre tipuri de premergătoare pentru bebeluși și rolul fiecăruia în parte.

Tipuri de premergătoare pentru bebelușul tău

1. Premergătorul cu bază lată

Tipul de premergător cu bază lată este ideal pentru bebelușii începând cu vârsta de 6 luni și cu greutatea nu mai mare de 12 kilograme. Acest tip de premergător se distinge de altele prin faptul că prezintă o bază lată, prevăzută cu o prelată dintr-un material moale și sigur pentru bebeluși.

De cele mai multe ori, acest tip de premergător dispune de trei moduri de utilizare:

  • Bebelușul poate să îl folosească pe post de premergător;
  • Poate fi folosit pe post de cărucior pentru interior, datorită mânerelor sale care fac posibilă împingerea sa prin casă. Roțile din dotare fac ca această împingere să fie realizată într-o manieră ușoară și plăcută atât pentru părinte, cât și pentru copil;
  • Prin transformarea bazei, acest tip de premergător poate fi folosit și ca balansoar.

2. Premergătorul cu dublă funcție

Tipul de premergător 2 în 1 poate fi utilizat și ca premergător și ca antemergător. Atunci când se folosește pe post de premergător, este de cele mai multe ori echipat cu un sistem pentru evitarea accidentelor, cu jucării atrăgătoare și cu sisteme sonore care să îl ajute pe cel mic să nu se plictisească. De cele mai multe ori, folosirea sa pe post de premergător ajută prin sistemul de reglare a înălțimii. Dacă doriți să achiziționați acest tip de premergător, vă sugerăm să aveți în vedere să aibă colțurile rotunjite, pentru că bebelușul va lovi cu siguranță pereții și mobila cu ele.

Acest tip de premergător se folosește în scopul de antemergător doar atunci când copilul poate sta în picioare, dar are nevoie de sprijin. Este recomandat să se folosească până la vârsta de 24 de luni maximum. Prevăzut cu un cadru solid și cu o bază foarte lată, pentru a evita o posibilă răsturnare, acest tip de premergător are mânere mici, rotunjite, ușor de prins de către bebeluș.

3. Premergătorul cu activități

Capacitatea de multitasking trebuie dezvoltată încă din copilărie. Tipul de premergător cu activități face posibil acest lucru, prin faptul că este echipat cu o gamă largă de jocuri pentru bebeluși, din care aceștia pot învăța culorile, formele, animalele și numerele, în timp ce fac o plimbare prin casă.

De asemenea, acest tip de premergător este, de cele mai multe ori, dotat și cu un mini instrument muzical, de tip xilofon, pe care îl poate folosi pentru a-și dezvolta sensibilitatea la sunete, urechea muzicală și capacitățile artistice.

Este recomandată utilizarea acestui tip de premergător de către bebeluși cu vârsta de peste 12 luni. Datorită faptului că acest tip de premergător este pe verticală, nefiind utilizat șezutul, deasupra tăbliei de activități este prevăzut nu cu mânere, ci cu o bară orizontală, ușor de prins de către mânuțele bebelușului tău, de care să se țină cât timp se joacă sau se plimbă.

4. Antemergătorul pentru bebeluși

Recomandat pentru copiii cu vârsta cuprinsă între unu și doi ani, acest tip de antemergător are un design de tip vehicul de împins. Este alcătuit dintr-o tavă orizontală cu jocuri și o bară orizontală, poziționată la înălțimea ideală pentru copilul tău, pentru ca acesta să poată să se joace în timp ce face primii săi pași. Deși acesta este un model de premergător mai avansat, pentru ultimul stadiu de dinaintea mersului efectiv fără ajutor al bebelușului, nu este indicat să îl lăsați să folosească acest antemergător fără supravegherea unui adult.

Premergătoare online

Sperăm că acest articol v-a fost de ajutor în vederea alegerii celui mai bun tip de premergător pentru bebelușul dumneavoastră. Sfat bonus: cele mai calitative modele de premergătoare online le găsiți pe Kidiko.ro, magazinul online pentru copii și părinți isteți!