Viata obisnuita a oamenilor poate implica o multitudine de responsabilitati si activitati care le pot scurta timpul liber si care ii pot face sa nu se gandeasca suficient de mult la sanatatea lor. Fara o viata sanatoasa, insa, oamenii nu ar putea sa-si duca la bun sfarsit toate treburile si, mai mult decat atat, sanatatea neglijata poate genera agravarea unor probleme medicale.

La fel ca orice alta parte a corpului, dintii au si ei nevoie de ingrijire pentru a fi sanatosi si puternici. Lipsa vizitelor regulate la stomatolog pot duce la carii adancite, infectii sau chiar pierderi ale dintilor. In cazul in care ti-ai pierdut dintii, s-ar putea sa ai nevoie de o punte dentara pentru a-i inlocui, in urma unui consult stomatologic.

Prevenirea anumitor afectiuni la nivelul dintilor poate fi posibila prin mersul regulat la stomatolog si nu doar in situatii de urgenta. O abordare responsabila in acest sens ii poate scuti pe oameni de disconfort si complicatii, dar si de costuri ridicate.

Identificarea unor probleme pe care tu nu le poti sesiza

Rutina zilnica te poate face sa nu fii atat de atent la anumite detalii ce tin de modul in care mesteci, vorbesti sau de felul in care sunt pozitionati anumiti dinti. Un medic specialist isi poate da seama de aceste probleme la un simplu consult si poate efectua un plan de tratament personalizat. In Bucuresti, de exemplu, poti gasi cabinete de stomatologie sector 5, unde exista medici cu experienta in tratarea diverselor probleme dentare.

De asemenea, pe langa problemele enumerate, medicii stomatologi te pot ajuta cu tratamente de improspatare si intretinere a danturii, cum ar fi:

  • Eliminarea tartrului din spatele dintilor
  • Periajul profesional
  • Montarea si reglarea aparatelor dentare

Un medic stomatolog profesionist va putea facilita familiarizarea unui copil cu experienta vizitei. Astfel, copiii se vor putea obisnui cu insusi medicul, cu personalul medical, cu intreg cabinetul si vor putea invatat cum sa iti intretina corect igiena orala.

Copiii pot fi mult mai sensibili la problemele dentare, mai ales daca le experimenteaza pentru prima data in viata pe unele dintre ele. In acest sens, vizitele regulate la stomatolog sunt importante pentru a urmari evolutia dintilor copiilor, dar si pentru a trata carii aflate in stadiu incipient sau alte afectiuni mai grave ce pot aparea.

Evitarea aparitiei unor infectii sau complicatii

O simpla carie se poate transforma intr-o sursa de durere puternica si netratarea ei poate conduce la aparitia unor infectii. Nu este doar cazul unei carii, ci infectiile pot aparea si din cauza prezentei unor afectiuni gingivale sau a igienei necorespunzatoare.

Infectiile netratate pot ajunge sa afecteze radacina dintelui, caz in care poate fi necesara procedura de rezectie apicala pentru indepartarea focarului infectios. Aceasta este o procedura chirurgicala care se efectueaza la baza radacinii dintelui, prin care capatul radacinii este taiat, iar canalul radicular este sigilat.

Aceasta procedura, fiind utilizata in cazul unor infectii grave, poate avea o rata de succes destul de scazuta. Exista situatii in care nu se elimina complet cauza problemei, respectiv infectia, din motive precum:

  1. Existenta unor microbi in canalul radicular care au determinat aparitia infectiei
  2. Suprainfectarea nervului mort si extinderea infectiei catre os
  3. Efectuarea necorespunzatoare a tratamentului si reaparitia infectiei

Repercusiunile amanarii vizitelor la stomatolog

Vizita la stomatolog poate reprezenta o neplacere pentru anumite persoane, mai ales daca acestea au o anumita retinere sau frica fata de dentist. Cu toate acestea, retinerile si frica pot disparea rapid atunci cand apar simptomele neplacute unor afectiuni stomatologice, precum carii agravate si dureri intense.

Exista, din pacate, mai multe rezultate neplacute ale amanarii vizitelor la stomatolog. Acestea ar trebui efectuate periodic, pentru a evita:

Probleme stomatologiceDescriere
Abcesul dentarInfectii la nivelul radacinii datorate unor carii profunde si netratate
Sinuzita maxilara odontogenaInfectii la nivelul molarilor superiori care se extind catre sinus
Pierderea dintilorDegradarea dintilor pana in punctul pierderii acestora din cauza afectiunilor netratate
Problemele de ocluzieCariile netratate favorizeaza aparitia bolii parodontale, afecteaza masitcatia si muscatura, provoaca dureri puternice

Afectiunile stomatologice netratate pot influenta intre organismul, prin afectarea sistemului imunitar si a unor organe. Acest lucru se datoreaza unor infectii care nu au fost tratate la timp sau corespunzator si s-au extins in mai multe zone din organism.

Pe langa influentele fizice, oamenii pot simti modificari si la nivel spihic si emotional cu privire la starea lor de sanatate orala. Cu cat anumite afectiuni se agraveaza, cu atat starea de spirit are de suferit, iar viata de zi cu zi nu isi mai urmeaza cursul eficient si conform.

Sanatatea dintilor: direct proportionala cu sanatatea intregului corp

Lipsa timpului, a banilor, fricile pot fi aspecte care conduc la amanarea vizitelor la stomatolog, insa pot conduce si la degradarea sanatatii. Fiecare componenta a corpului uman are nevoie de tratament si ingrijire pentru ca oamenii sa aiba posibilitatea de a trai o viata linistita si sanatoasa.

Lipsa vizitelor periodice la stomatolog se poate solda cu pierderea dintilor sau cu aparitia infectiilor. Acestea poate conduce la necesitatea de a purta proteze, de a avea implanturi sau de a suferi diverse interventii chirurgicale.

Este important ca oamenii sa fie constienti de efectele negative pe care neglijenta sanatatii dentare le poate avea. Preventia este cel mai bun aliat in mentinerea sanatatii orale si poate scuti oamenii de costuri suplimentare sau de neplaceri fizice.